‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.’ Afgelopen weken speelde Jezus antwoord aan degenen die hem vroegen de overspelige Samaritaanse vrouw te veroordelen regelmatig door mijn hoofd.

Binnen de PvdA waren ze ongeremd stenen aan het gooien naar hun Tweede Kamerlid William Moorlag. In zijn vorige baan, directeur van een sociale werkplaats, stopte hij niet het beleid van zijn voorganger. Het aannemen van mensen met een arbeidshandicap via een uitzendbureau. Dat kwam door de politiek van o.a. de PvdA-minister van sociale zaken: sociale werkplaatsen kregen minder geld. Moorlag moest kiezen uit twee kwaden. Hij koos er voor meer mensen een zinvolle dagbesteding te geven, met als consequentie dat die wel minder verdienden dan als ze een vaste aanstelling zouden krijgen. William Moorlag was niet corrupt, vulde niet zijn eigen zakken, hij was alleen pragmatisch. Zijn grootste zorg was dat meer mensen met een beperking geen zicht op betaald werk hadden. Veel prominente PvdA-leden keurden zijn handelswijze toen goed, nu vinden veel PvdA-ers het om electorale redenen een slechte keuze. Het gênantst vond ik de steen van een Zwolse sociaaldemocratische wethouder, William moest ophoepelen louter en alleen in het belang van de partij. Zij oreerde dat niemand groter is dan de partij. DDR praat: de mens ondergeschikt aan de partij. Inmiddels heeft een interne onderzoekscommissie, de kool en de geit sparende, geconcludeerd dat Moorlag niet hoeft op te stappen. Chapeau voor Moorlag dat hij zijn poot stijf bleef houden in de stenenregen afkomstig van die fetisjistische partij apparatsjiks met kilo’s boter op hun hoofd.

En dan die arme olympiër Camiel. Hij sloeg zijn vriendin net iets te hard. Misschien had ze verbaal wel het bloed onder zijn nagels vandaan gehaald. Misschien ook niet. Maar slaan mag je nooit. Al is het nog zo begrijpelijk. Slaan kan niet. Ook bij hem suisden de stenen om zijn oren. Vooral van de onbevlekte sportdominees. Toch hadden die wel een punt. De oud-minister had in een heel vroeg stadium de eer aan zichzelf moeten houden door toen al op te stappen. Het was helemaal zijn misstap, ook al is een en ander in de pers opgeblazen, het blijft een beschamende fout. Dan hoor je ook de gevolgen als een man onder ogen te zien. Nog los van het feit dat je de olympische beweging en zelfs het CDA, waar hij een prominent lid van is, in verlegenheid brengt. Dopingzondaars zijn immers ook niet welkom op de spelen. Zeker is ook dat de toon van sommige criticasters, die alleen maar roddelkoning Evert Santegoeds napapegaaiden, net zo pedant en dom was als Eurlings vasthouden aan zijn slachtofferrol en baantje.

Ook Boef (of moet ik Boefje zeggen?). Een regen van stenen kreeg hij over zich heen. Meisjes die niet van achter het aanrecht kwamen maar aan het stappen waren pikten de rapper met autopech, na een telefoontje, langs de snelweg op. Als dank noemde het miljonairtje hen kechs. Hoeren dus. Volgens heel wat jongeren niks aan de hand, gewoon straattaal, kech is het Arabische woord voor hoer, maar op straat is het de benaming voor een ‘modern meisje’. Zou Boefje echt vinden dat vrouwen op de achtergrond moeten blijven en leven als keurige aan de man onderdanige wezentjes? Volgens mij lopen er in zijn omgeving wel meer dan één  zogenaamde kechs. Stenen gooien naar Boefje oogt hypocriet, wat was die populair met zijn vuilbekkerij en zijn grove raps bon ton op kinderfeestjes. Boefjes manager is de vrouw van Ali B. Misschien dat onze nationale knuffelmarokkaan van het onbehouwen grofgebekte Boefje een model Boef kan maken.

(Ver)oordelen, stenen gooien dus, iemand afbreken is makkelijk. Niks zeggen, niet reageren, niets doen, weg kijken is dat ook. Niet gelijk met je oordeel klaar staan, even nadenken voor je je mond open doet, is ook niet zo moeilijk. Of toch wel?

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers