Corpulente boeken lezen is in. Een tegenreactie op de korte teksten die op de sociale media usance zijn, las ik ergens. Een onthaast moment dus in deze jachtige tijd.

Is dat wel zo vroeg ik me af, dat we anno nu weer aan de dikke pillen zijn? Neem ik mezelf als referentiepunt, dan is het antwoord ”ja”. De afgelopen maanden las ik: Zuiverheid van Jonathan Franzen (ruim zeshonderd pagina’s), Oorlog En Vrede van Tolstoi (duizend bladzijden, met kleine lettertjes) en net uit heb ik Donna Tartts Het Puttertje (925 pagina’s). Nu ben ik nooit lijvige boeken uit de weg gegaan. Eeuwen geleden werkte mijn verkering in een kinderhuis, als ze weekenddienst had dompelde ik me onder in vuistdikke romans van o.a. Jan de Hartog en Leon Uris. Twee dagen onder de pannen. Het werkte zo verslavend, dat ik mijn geliefde regelmatig hoopvol vroeg of ze weekenddienst had.

Het schrijven van een omvangrijke roman is een vak apart. Een dik boek lezen mag geen doorworstelmissie worden, die uitmondt in het niet uitlezen van het boekwerk. De lezer moet slechts met grote tegenzin het lezen onderbreken voor zijn dagelijkse beslommeringen en voortdurend in zijn hoofd met het boek bezig zijn, als het ware wonen in het boek. Engelstalige auteurs zijn daar beter in dan Nederlandse. Misschien omdat er in de Angelsaksische landen van oudsher niet wordt neergekeken op verhalende literatuur? Het Puttertje is zo’n pageturner, aansprekende karakters, gelaagd verhaal, met vaart verteld, prachtige dialogen en ingenieus ingebouwde flashbacks. Mijn vrouw, de verkering van toen, moest me regelmatig uit het boek sleuren om me weer terug op de Ridderkerkse aarde te zetten met al zijn bedoeningen.

Twee dikkerds liggen alweer naar me te lonken: Schorshuiden van Annie Proulx (net geen 800 pagina’s, maar wel statenbijbelformaat) en De Nix van Nathan Hill (700 bladzijden).

Het in twee dagen zes- tot negenhonderd bladzijden lezen is voor mij al heel lang geschiedenis geworden. Maar wat is er ook op tegen om twee tot vier weken in een mooi boek te wonen?

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers