Haar Rotterdamse woning hangt vol schilderijen. Vrijwel allemaal gemaakt door de bewoonster zelf, Toke Mes-Labree (88). Ze geeft me een rondleiding door alle kamers en vertelt iets over elk werkstuk. Wat de schilderijen gemeen hebben, is hun kleurenrijkdom en fraaie compositie. De thema's zijn verschillend. Soms gaat het om portretten van familieleden, dan weer om mensen in allerlei situaties, poezen of stadstaferelen. Haar eerste olieverfschilderij was een impressie van Delfshaven, waar ze 3 jaar aan heeft gewerkt.
Al op de lagere school sprongen haar tekeningen er zo uit dat ze in de klas werden opgehangen. Na de middelbare school volgde ze een opleiding tot verpleegkundige en werkte daarna 11 jaar als zodanig in het Zuiderziekenhuis.
Na een kortdurende cursus tekenen aan de tekenschool nam ze schilderlessen bij Ton Ravesloot in Kralingen. Zijn aanwijzingen waren voor haar waardevol.
Aanvankelijk gebruikte ze olieverf en later acryl, omdat daar sneller mee te werken valt. De laatste tijd aquarelleert ze vooral.
Toke's creativiteit beperkt zich niet tot schilderen. Ze fotografeert veel, schrijft gedichten die ze misschien nog een keer wil uitgeven, heeft lessen in mozaïek maken gevolgd. En of dat nog niet genoeg was, nam ze enkele jaren geleden deel aan een filmworkshop, wat resulteerde in de productie "nooit te oud", dat nog op You Tube te zien is.
Van een expositie van haar werk was het tot dusver niet gekomen. Dankzij enige steun van Pluspunt, expertisecentrum voor senioren en participatie, gaat het nu toch gebeuren. Op vrijdag 24 februari om 14.00 uur is de officiële opening van haar allereerste tentoonstelling! Die vindt plaats in verzorgingshuis De Nieuwe Plantage, in Kralingen aan de Weteringstraat 225.
Iedereen is er van harte welkom. De werken zijn ook te koop en nog wel voor schappelijke prijzen.

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers