Op de valreep nog enkele eindejaarsleestips.

Het boek van het jaar 2016 is voor mij, met vlag en wimpel: De Bekeerlinge van Stefan Hertmans. De roman is gebaseerd op middeleeuwse documenten gevonden in een synagoge in Cairo. De dochter van een hoge Noorman, die zich in Rouen heeft gevestigd, bekeert zich tot het jodendom. Ze vlucht met haar joodse man voor haar Roomse familie naar Zuid Frankrijk. Hertmans heeft een vakantiehuisje in Monieux een dorpje in de Provence. Zijn Duitse buurman daar zette hem op het spoor van het verhaal dat zich afspeelde ten tijde van de eerste kruistocht. In hun afgelegen bergdorpje verborgen de bekeerlinge en haar gezin zich voor haar familie. Na een pogrom waarbij haar man omkomt en haar kinderen worden ontvoerd vlucht ze naar Egypte. Waar de joden niets te vrezen hadden bij de daar toen tolerante moslims! Het boek brengt je afwisselend in de twaalfde eeuw waar het de blonde joodse proseliet volgt en begin eenentwintigste eeuw waar de schrijver vertelt over zijn zoektocht naar wat er nu nog te vinden is over het verhaal van de vluchtende bekeerlinge. Hertmans reist via haar vluchtroute door Frankrijk, over de Middellandse Zee en door Egypte, maar ook vallen beide ver uit elkaar liggende eeuwen soms samen. Een prachtig geschreven en gecomponeerd boek, van een betrokken schrijver, dat leest als een trein en ook tot nadenken aanzet.

Een dun boekje dat zeer de moeite waard is, is De Klerk Bartleby van Herman Melville. De negentiende eeuwse schrijver van Moby Dick schreef vijftig jaar eerder dan Kafka al dit Kafkaiaans verhaal. Een klerk op een advocatenkantoor weigert van lieverlede alle werk en wil het kantoorpand niet verlaten. Hij bivakkeert zelfs ‘s nachts en in de weekenden op zijn afgeschoten hoekje in het bureel. Het verhaal vertelt hoe zijn baas hier mee omgaat. Het boekje is verluchtigd met mooie illustraties van Charlotte Schrameijer.

Ook niet echt dik is de bundel Rivieren van Martin Michael Driessen. Drie korte verhalen die zich op en om een rivier afspelen. Vooral het tweede en het derde verhaal zijn juweeltjes. In allebei twee mensen die elkaar van jongs af aan kennen en die samen een prachtig koppel zouden zijn. Maar het leven dicteert anders. Prachtige karakterschetsen. Mooie sfeertekeningen. Meesterlijk verteld. Doen me denken aan de Hollandse romans van Arthur van Schendel.

Tenslotte van veelschrijver Jan Brokken De Gloed Van Sint-Petersburg een boek over het culturele leven toen en nu in de stad aan de Neva. Toergenjev, Rachmaninov, Brodsky, Dostojevski en vele anderen worden in korte schetsen tot leven gewekt. Voor Brokkenadepten een must. Onder zijn hoge productiviteit lijdt de kwaliteit allerminst. Het was of ik zelf door Sint-Petersburg struinde, toen ik dit boek las. Ik wil naar Sint-Petersburg, het allemaal zelf in het echie zien, voelen en meemaken.

Een fijn kerst- en leesfeest toegewenst.

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers

Reacties

  • Dank voor de tips Ees! Ik ben heel nieuwsgierig naar 'De rivieren' en naar het boek van Jan Brokken. 

Dit antwoord is verwijderd.