De kapsalon waar ik al jaren kom zit midden in een verbouwing. Het knippen en kappen gaat tijdens de werkzaamheden gewoon door. De kaptafels langs de muur zijn gesloopt. In de plaats daarvoor zijn er nu grote ronde spiegels met een chromen voet en een doorsnede van zeker anderhalve meter geplaatst. Ik zit voor een van die kolossale glasplaten en zie mezelf van schoenen tot grijze kop weerspiegeld. Ook wat er achter me is zie ik in het blinkende glas. Vriescelachtige schuifdeuren. Op die deuren afbeeldingen van uit hun krachten gegroeide orchideeën. Achter die schuifpuien werken een schoonheidsspecialiste, een ontharingsmevrouw en een diëtiste.

Ik huiver. Het voelt als een opgeleukt mortuarium. Mijn blik gaat naar de afgeknipte haren op de laminaatvloer. ‘Wilt u alstublieft recht voor u kijken,’ vraagt de blondine die me knipt, ‘dat werkt het prettigst.’ In de spiegel zie ik de eigenaar van de kapsalon in gesprek met een klusjesman achter me langslopen. Ook hij onderging een metamorfose, zijn spijkerbroek en casual overhemd liet hij in de kast voor een driedelig boswachtergroen kostuum. Willem. Nu laat hij zich William noemen. Buiten hoog op de gevel hangt een nieuwe lichtbak, WILLIAMS HAIRSTYLING.

In de spiegel vervagen de in een zwart laken gewikkelde grijskop en de kapster. Het hoofd van mijn tienjarige ik komt te voorschijn. Mijn lijf is verborgen onder een wit laken, bezaaid met donkerblonde haarplukken. Achter me doemt een fors manspersoon op. Zijn ogen twinkelen. Hij heeft zijn haar strak achterover gekamd, het glimt van de brylcreem. Twee reuzenhanden, een tondeuse en een grote kam zweven boven mijn hoofd. Een warm gevoel doorstroomt me. Piet de Kapper. Ooit was hij bij de marine, op latere leeftijd onze dorpsbarbier. Piet knipte en trimde in een moordend tempo, zonder zich om het resultaat te bekommeren. De klanten van Piet de Kapper waren de punkers een kwart eeuw voor. Twee kwartjes kostte een knipbeurt die in nog geen vijf minuten was gepiept. Elk jongetje kreeg nadat hij betaald had een handvol toffies. Maar de grootste attractie waren de Donald Duckjes, die er lagen om de tijd te doden als je moest wachten. Vaak liet ik anderen voor gaan om verder te kunnen lezen.

‘Is het niet te kort?’ Ik zit niet meer achter de kaptafel met het marmeren blad en de in een mahoniehouten lijst gevatte spiegel. Mijn haar is weer grijs. Niet Piet maar de kapster houdt een handspiegel achter mijn hoofd. Geen punk maar een gelikt koppie. ‘Nee, hoor, prima zo,’ antwoord ik.

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers