Tot het boekenfestijn van afgelopen januari had ik nog nooit gehoord van de schrijver Yasar Kemal. Een torenhoge stapel van zijn boek “Legende Van De Berg Ararat” lag er op de ramsjbeurs in Ahoy. Sterk afgeprijsd.  De tekst op de achterkant van het boekomslag maakte me nieuwsgierig. Ik legde het boek in mijn winkelmandje. Vijf maanden later las ik het.

Op een dag stond er voor het huis van Ahmet een schitterend paard met een duur zadel op zijn rug. Ahmet leidde het paard ver weg van zijn huis. Maar het dier kwam terug. Nog twee keer bracht Ahmet het paard een eind weg. En steeds kwam hij weer terug. Volgens het in de streek geldend gewoonterecht mocht hij toen het paard houden. Later bleek dat het paard van de pasja was geweest. Die wilde zijn viervoeter terug. Maar Ahmet weigerde dat en verborg het paard in het gebergte. De pasja gijzelde daarop Ahmet en sloot hem op in de gevangenis van zijn kasteel. Daar leerde hij de dochter van de pasja, Gülbahar, kennen. Ze werden verliefd en wilden trouwen. De pasja gaf zijn zegen. Onder een voorwaarde: Ahmet moest eerst naar de hoogste top van de berg Ararat klimmen (de Ararat heeft twee toppen) en daar een vuur ontsteken. Ahmet stemde toe, ondanks dat er van degene die voor hem een poging waagden om die top te bereiken niemand is teruggekomen.

In één adem las ik het boek uit. Kemal vertelt in een bondige stijl, met vaart een meeslepend verhaal. Verrassende ontwikkelingen vinden plaats, telkens als ik dacht de problemen zijn opgelost, dan was er weer een nieuw obstakel. Prachtige figuren worden ten tonele gevoerd, zoals de eerder genoemde hoofdpersonen, maar ook de oude fluitspeler Sofi, Memo de bewaker van de kerker en Hüso de smid. Tussen neus en lippen door wordt de streek waarin het verhaal speelt briljant beschreven: de imposante natuur, de kastelen, de huizen, de smidse… Afgunst, hebzucht en wreedheid, staan in dit boek tegenover trouw, eerlijkheid en opoffering.  Het boek is verluchtigd (lekker ouderwets woord) met super mooie tekeningen van de Turkse kunstenaar Abidin Dino. 

Yasar Kemal (1923-2015) was een Turkse schrijver met een Koerdische achtergrond. Zijn verhalen spelen zich hoofdzakelijk af in het bergachtige Anatolië, dat een groot deel van het Aziatische gedeelte van Turkije beslaat. Hij was ook journalist en kwam op voor Koerdische minderheden. Zijn werk is in tientallen talen uitgegeven. Ook in het Nederlands zijn verschillende titels van hem verkrijgbaar. Zoals “Onsterfelijk Gras”, “Bittere Wraak” en “Ook De Vogels Zijn Verdwenen”.  Ik ga ze zeker lezen.

Stuur me een email als mensen reageren –

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers