Formaat - participatief drama

ROTTERDAM - Theaterperformance en dialoog met buurtbewoners uit Rotterdam West en Zuid.

“Je kan hier laten zien wat er in de wijk gebeurt: soms echt rare dingen. Ik vind dat iedereen deze verhalen moet kennen. Jongeren krijgen vaak de schuld. Soms terecht, maar niet altijd. Als je eenmaal iets hebt gedaan wat niet door de beugel kan, dan wordt je daar altijd op aangewezen. Je draagt de schuld altijd met je mee. Daarom wil ik ook de positieve verhalen laten zien.” Zo reageert Abdoellah, een van de jongste spelers, op de vraag waarom hij mee doet met “Over de Brug”.

Dit project is begin oktober van start gegaan in twee Rotterdamse wijken, om nieuwe verbindingen te creëren tussen bewoners. Jongeren en ouderen staan vaak op gespannen voet met elkaar. Soms gaat het om kwetsbare mensen, met een beperking of psychosociale problemen. Zij zijn wekelijks bij elkaar gekomen om op het toneel hun dilemma’s te laten zien. Op basis van hun onderlinge gesprekken hebben ze onder leiding van de regisseurs Luc Opdebeeck en Thamar Kemperman een performance gemaakt: Over de Brug.

De spelers laten levensechte situaties zien: Wat doe je als je alleen bent en niet goed weet hoe je contact met anderen krijgt? Wat doe je als je vrienden radicale ideeën ontwikkelen? Wat doet racisme met je? Hoe weet je of je iemand kan vertrouwen? Wanneer voel je je veilig in je buurt? Hoe kunnen we elkaar opvangen als we vallen? Toeschouwers kunnen de voorstelling vanaf 20 februari zien -aan beide kanten van de brug- en na afloop meepraten over de toekomst van onze stad.

Thamar Kemperman, regisseur van de groep in Zuid: “Ik ben de eerste weken met de jongerenwerkers mee gaan lopen door de wijk. Jongeren en ouderen zeiden aanvankelijk niets met theater te hebben, maar vertelden openlijk waar ze in hun wijk tegenaan lopen. We hoorden bijzondere verhalen. Ik ben erg blij dat we die op het podium uitbeelden. Toen jongeren en ouderen naar de workshops kwamen en hun verhalen uitspeelden, spatten het talent en het speelplezier er vanaf.”

Speeldata

Vrijdag 20 februari / 20.00 uur / LCC t Klooster, Afrikaanderplein 7
Donderdag 26 februari / 20.00 uur / Post West, Tidemanstraat 80
Zaterdag 28 februari / 15.00 uur / Werkplaats Formaat, Westzeedijk 513
Toegang gratis, reserveer via thamar@formaat.org
--------
Vrijdag 6 maart / 20.00 uur / Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64
Toegang € 2,50
Reserveer via http://www.theaterzuidplein.nl/evenement/Over-De-Brug-2015-2800

Grassroots Peacebuilding
Over de brug bouwt voort op een uitwisseling met Combatants for Peace, een organisatie die polarisatie tussen Israëliërs en Palestijnen tegengaat. In dit project hebben we de methodiek die zij daar ontwikkeld hebben toegepast. Formaat wil dialoog en creativiteit inzetten om ook hier nieuwe verbindingen te leggen. Meer informatie over het project en de uitwisseling is te vinden op het bloghttp://grassrootspeacebuilding.nl.

Over de brug is door het Fonds voor Cultuurparticipatie gehonoreerd als beeldbepalend project en wordt daarnaast mogelijk gemaakt door het VSBfonds, de Gebiedscommissie Delfshaven en Oxfam Novib/ E-motive.

Over de brug is een initiatief van Formaat en wordt uitgevoerd in samenwerking met Dock Rotterdam en Zowel! Delfshaven.

Over Formaat
Formaat is een Werkplaats voor Participatief Drama in Rotterdam. Sinds 1999 werkt Formaat met de theatermethodiek Theater of the Oppressed (TvO), ontwikkeld door Augusto Boal. Het heeft een prominente plek in de nationale en internationale Theatre of the Oppressed gemeenschap, dat zich uitstrekt van New York tot Calcutta. Formaat werkt aan een stad waarin burgers meepraten, een duidelijke stem krijgen en zich gehoord voelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Luc Opdebeeck via info@formaat.org of 010-4524045. Zie ook onze website www.formaat.org

1 Lid

Je moet lid zijn van RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers om reacties te kunnen plaatsen.

Join RotterdamPlus - de ontmoetingsplek voor rijpe Rotterdammers